Fysiotherapie in de regio Uithoorn

Dislocatie van de vinger, vinger uit de kom

We spreken van een vinger uit de kom als de gewrichtsoppervlakken niet meer juist op elkaar staan. Deze klachten kunnen relatief veel voorkomen bij balsporten, zoals handbal. Op moment van gebeurtenis ervaar je een schietende/intense pijn in de vinger. Bij het zien van een verkeerde stand van de vinger is het belangrijk dat je niet zelf de vinger terug zet, dit kan schade geven aan de zenuwen, botten, kraakbeen of banden. De klachten komen relatief veel voor als traumatische (sport) incidenten. Het gaat gepaard met het inscheuren/scheuren van bindweefsel (banden/ligamenten) rondom het betreffende vingergewricht. Gevolg hiervan is dat de gewrichtsoppervlakken niet meer juist tegenover elkaar staan. Het meest komt de dislokatie van het middelste vingergewricht (PIP gewricht) voor.

In iedere vinger zitten drie botstukken (kootjes) en iedere duim heeft twee kootjes. Deze botstructuren vormen met elkaar een gewricht, al deze gewrichten worden omringd (verstevigd) door sterk bindweefsel. Ook is er kraakbeen aanwezig op ieder eindstuk van het bot, wat dient voor schokdemping.

Bij een luxatie/dislokatie van de vinger komt in het algemeen een vervorming/stand verandering voor, soms is er zelfs een hoorbaar geluid of scheuring waarneembaar. De pijn is op dit moment intens en zal ter hoogte zijn van het aangedane gewricht. Ook kan het zijn dat de vinger direct opzwelt (vaak plaatselijk), soms kan er een directe verkleuring plaats vinden (haematoom).

Voordat enige behandeling ingezet wordt is het verstandig om een breuk (fractuur) uit te sluiten (zie stukje vingerfracturen). Vervolgens wordt het vingerkootje terug gezet in zijn positie. Een afspraak maken bij de handtherapeut is belangrijk om vervolgens dagelijkse oefeningen toe te passen om te voorkomen dat de vingers stijf en pijnlijk blijft. Het is belangrijk om de vinger op een juiste manier te bewegen om de bewegelijkheid te verbeteren. Dit om te voorkomen dat de vinger in een dwangstand blijft staan en zo zijn functie verliest. De behandelingen van de handfysiotherapeut kunnen bestaan uit immobilisatie van de vinger met een spalk om het helingsproces optimaal te maken. Gedurende deze periode zal er wel specifieke oefentherapie worden toegepast wat gericht zal zijn op het behouden van beweging en kracht van de hand/vinger. De handfysiotherapeut zal dit stap voor stap met u opvoeren, zodat u uiteindelijk weer functioneel de hand/vinger kunt gebruiken.