Fysiotherapie in de regio Uithoorn

In Nederland leven steeds meer mensen met of na kanker. Één op de drie mensen in Nederland krijgt ooit kanker. Op moment dat de diagnose is gesteld volgt vaak een lang traject van medische behandelingen. 

Het hebben van kanker heeft een enorme invloed op iemands leven. De ziekte en behandeling veroorzaken vaak lichamelijke klachten maar kunnen ook emotioneel en sociale gevolgen hebben.

 

Als u behandelingen tegen kanker moet ondergaan dan denkt u misschien niet meteen aan het op peil houden van uw conditie. Toch is het zinvol om daarbij stil te staan.

Het is uit diverse onderzoeken naar voren gekomen dat het heel veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen. 

Wat Biedt Motion?

Als u zich aanmeldt krijgt u eerste een vraaggesprek, daarna volgen wat testen om uw conditie en kracht te meten. Hieruit volgt een op maat gemaakt trainingsprogramma wat bestaat uit een combinatie van kracht en conditietraining.

De fysiotherapeut zal u adviseren wanneer u het programma kunt verzwaren of uitbreiden of wanneer u juist een stapje terug moet doen in uw training.

Daarnaast krijgt u ook adviezen hoe u thuis zo goed mogelijk aan uw conditie kunt werken.

Meestal vindt deze training in groepsverband plaats.

Indien uw conditie heel erg slecht is, kan ook bij u thuis een programma worden gemaakt.

Maak een afspraak

Waarom al trainen?

Er zijn diverse voordelen om al tijdens de behandeling te starten met een speciaal geschoolde fysiotherapeut te starten met begeleide training

 

U behoudt beter uw spierkracht en fitheid

De meeste mensen hebben minder klachten van misselijkheid en pijn

De chemotherapie wordt beter verdragen

De meeste mensen gaan sneller weer aan het werk na de behandeling

Statistieken

In 2017 werden in Nederland ongeveer 109.700 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld: 57.000 bij mannen en 52.700 bij vrouwen (6,7 per 1.000 mannen en 6,1 per 1.000 vrouwen).

De vijf meest voorkomende kankervormen vormen samen bijna 63% van alle nieuwe kankergevallen:

  1. Huidkanker (exclusief basaalcelcarcinoom): 16.200
  2. Borstkanker: 14.900
  3. Dikkedarmkanker: 13.700
  4. Longkanker: 12.600
  5. Prostaatkanker: 11.700

Bijna 560.000 personen met kanker op 1 januari 2016

Op 1 januari 2016 waren er in Nederland 559.200 personen met kanker: 265.100 mannen en 294.000 vrouwen. Door afronding telt het aantal mannen en vrouwen niet op tot het totaal. Dat is ruim 3% van de Nederlandse bevolking.

De prevalentie van borstkanker is het hoogst: 132.300 personen (mannen en vrouwen). Borstkanker wordt gevolgd door huidkanker (98.700 personen), prostaatkanker (79.200 mannen) en dikkedarmkanker (75.000). Het betreft hier de tienjaarsprevalentie. Dit wil zeggen het aantal mensen dat in de loop van de tien jaar voorafgaand aan de peildatum (1 januari 2016) kanker heeft gekregen en op de peildatum nog in leven was.

Longkanker komt niet in de top vier van tumoren met de hoogste prevalentie voor, als gevolg van de relatief kleine overlevingskansen van deze vorm van kanker.

[bron]

 

Individuele behandeling

Een kankerbehandeling is altijd afhankelijk van de situatie. Elke mens met kanker is immers uniek en vraagt een aangepaste manier van aanpakken, dit geldt ook voor de fysiotherapeutische behandeling. De keuze van de behandeling of van een combinatie van behandelingen is afhankelijk van meerdere factoren. De belangrijkste zijn:

  • het type kanker
  • de omvang van de ziekte
  • de leeftijd van de persoon
  • het bestaan van andere ziekten
  • de algemene toestand van de persoon

Daarnaast bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast:

  •  chirurgie
  •  radiotherapie
  •  chemotherapie
  •  nieuwe doelgerichte behandelingen
  •  immunotherapie
  •  hormoonbehandeling

De keuze van deze behandelingen en van hun volgorde moet worden bepaald door een multidisciplinair medisch team.

Ontmoet de therapeuten

Caroline Smeets

Caroline Smeets

Fysiotherapeut
Specialisaties: Fysiotherapeut,

expertise op het gebied van neurologie en geriatrie,

COPD,

hartfalen,

claudicatio intermitens,

Leefstijlcoach, 

gespecialiseerd in valpreventie (Otago instructeur)

Covid-19

Netwerken: chronisch zorgnet , Onconet, MS netwerk Groot Amsterdam,

 

Ik ben in 1989 in Nijmegen afgestudeerd als fysiotherapeute en meteen na mijn opleiding gestart met werken in het Academisch ziekenhuis Nijmegen.

Aanvankelijk op de kinderafdeling en interne geneeskunde, tot ik in 1992 de overstap heb gemaakt naar de afdelingen neurologie en intensieve care.

Sinds die tijd behandel ik met veel plezier mensen met een aandoening van hersenen of zenuwstelsel en personen met ouderdom gerelateerde klachten.

In 2001 ben ik verhuisd naar het westen van het land en kreeg ik een baan bij het VU medisch centrum. Na 16 jaar werken in een ziekenhuis (en dus de acute fase) wilde ik in september 2005 wat anders en heb ik met veel plezier de overstap naar Motion Fysiotherapie gemaakt. Bij Motion behandel ik mensen met COPD, hartfalen, etalagebenen, ouderdom gerelateerde klachten en neurologische aandoeningen.

Sinds 4 jaar heb ik steeds meer interesse in valpreventie. Ik ben gecertificeerd om valanalyses uit te voeren en ik ben Otago instructeur. Otago is een bewezen effectief oefenprogramma, om de kans op vallen te verkleinen, dit is met name effectief voor 80 plussers. Voor mensen die bezorgd of angstig zijn om te vallen kan ik u begeleiden met zicht op evenwicht.

 

Afspraak Maken

Jeske Kooijman

Jeske Kooijman

Fysiotherapeut/ Oedeem therapeut/Master oncologische FT i.o
Specialisaties: Fysiotherapeut

Mulligan therapeut

Oncologie

Oedeem therapeut

Master oncologische FT i.o

Netwerken:

De keuze om fysiotherapie te gaan studeren was voor mij geen moeilijke. Van jongs af aan wist ik al dat ik fysiotherapeute wilde worden. Ik houd van het contact met mensen en ik haal voldoening uit de bijdrage die ik lever om iemand te helpen bij zijn of haar klachten en revalidatieproces.

Tijdens mijn studie heb ik een half jaar stagegelopen bij Motion Fysiotherapie en Preventie en had zo al kennis gemaakt met de praktijk en de werknemers. In juni 2018 ben ik afgestudeerd, waarna ik een half jaar ben gaan backpacken door Australië, Nieuw-Zeeland en Bali. Na deze mooie reis kon ik meteen starten bij Motion. Vanaf februari 2019 ben ik werkzaam als algemeen fysiotherapeute.
Ik ben momenteel bezig met de master oncologische revalidatiewetenschappen en ben oedeemtherapeute. Het begeleiden van mensen met kanker, zowel tijdens als na afronding van de medische behandeling heeft mijn grote interesse. Dit doe ik zowel individueel (op de praktijk en bij mensen thuis) maar ook in de groepsbehandelingen.

Afspraak Maken