Fysiotherapie in de regio Uithoorn

In Nederland zijn in 2016 bijna 100.000 mensen na een val naar de eerste hulp gegaan. Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt de kans op een val toe.

De gevolgen van een val kunnen verstrekkend zijn, iets breken, bang worden om nog een keer te vallen en hierdoor activiteiten gaan mijden. Dit heeft ook weer gevolgen, de spieren worden minder sterk, u wordt minder zelfstandig of u komt minder het huis uit en kunt zo in een isolement raken.

Motion Fysiotherapie en Preventie biedt diverse valpreventie programma's. Als u al een keer gevallen bent of u merkt dat u problemen krijgt met het bewegen kunt u langskomen voor een valrisicotest en een valanalyse. Er wordt gekeken naar uw evenwicht en uw spierkracht en daarna volgt een op maat gemaakt advies. U kunt daarbij denken aan Zicht op evenwicht, Otago, vallen verleden tijd of gewoon trainen om uw spieren sterker te maken.

Waarom valpreventie?

Zelfstandig blijven

Het streven is dat mensen langer gezond thuis kunnen blijven wonen, dus langer veilig en zelfstandig blijven is belangrijk. Eén van de aspecten van veilig zelfstandig thuis wonen is het voorkomen van een val. Maar we moeten ons ertoe zetten om te bewegen. Van nature zijn mensen lui en vanaf het dertigste levensjaar worden spiervezels kleiner en neemt de maximale spierkracht af. Daarnaast is de juiste volgorde in trainen van balans, kracht en fysieke activiteiten is belangrijk.

Vanaf het 50ste levensjaar verliezen we maar liefst gemiddeld 0,5 tot 2% spiermassa per jaar. Het spiervermogen daalt dus sterk en snel, tot wel 50% op tachtigjarige leeftijd. Ook worden daarnaast de zintuigen minder gevoelig en neemt onze breinfunctie af, met als gevolg een verminderde mobiliteit en inadequate bewegingsuitvoering (Pijnappels, 2017). Dit kan leiden tot een valincident en daarom is het van groot belang dat volwassenen en ouderen hun spieren blijven trainen.

Beter bewegen leidt tot minder vallen. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Motion Fysiotherapie biedt een aantal bewezen effectieve valpreventie programma’s.

Wat Biedt Motion?

Valanalyse

Voor mensen die al een keer gevallen zijn kan Caroline Smeets een valanalyse uitvoeren.

Als u een keer gevallen bent of u merkt dat u problemen krijgt met lopen en bewegen kunt u een afspraak maken.

Afspraak Maken

Fysiotherapie & Preventie

Valpreventie programma's vallen in veel gevallen onder Fysiotherapie.

In sommige gevallen (als u gaat sporten bij Motion Preventie) valt dit niet onder fysiotherapie maar betreft het onze kleins­chalige sport­school Motion Preventie

Er zijn veel patiënten van Motion Fysiotherapie die na het behandeltraject verder willen werken om hun klachten de baas te blijven. Ook mensen die niet bij Motion Fysiotherapie zijn geweest kunnen terecht bij Preventie.

 

Preventie programma's

Voor mensen die willen oefenen om vallen te voorkomen is het Otago programma of "vallen verleden tijd" een mogelijkheid. De programma's kunnen individueel en in groepsverband gevolgd worden. Otago en zicht op evenwicht wordt ook vaak bij mensen thuis gegeven.

Preventie programma's