Fysiotherapie in de regio Uithoorn

Oedeemtherapie

Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale vochtophoping in het weefsel. Er is een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Soorten en oorzaken van oedeem:

  • lymfoedeem: als de lymfklieren verwijderd zijn door een operatie of na een periode van  bestraling.
  • primair lymfoedeem: een aangeboren aandoening, het lymfesysteem is onvoldoende  aangelegd of functioneert niet goed.
  • veneus oedeem: door bijvoorbeeld trombose of operatie van bloedvaten.
  • traumatisch oedeem: dit kan ontstaan na een ongeluk.
  • lipoedeem: ongelijke vetverdeling over het lichaam, oorzaak is niet bekend.

Wat doet een oedeemtherapeut?
Een oedeemtherapeut probeert met de verschillende behandelmogelijkheden het oedeem zoveel mogelijk te verminderen. Er zijn  verschillende behandelmogelijkheden:

Manuele lymfdrainage:
Dit is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel.

Compressietherapie:
Wanneer nodig wordt er een bandage / zwachtel aangelegd om van buitenaf een continue druk te geven, zodat het lymfsysteem wordt ondersteund. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan er een therapeutische elastische kous aangemeten worden.

Oefentherapie:
Door middel van oefeningen maken we gebruik van de "spierpompfunctie " van onze spieren. Dit is belangrijk voor het transport van oedeem.

Lymfetaping:
Waar nodig wordt er gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.

 

Ontmoet de therapeut

Fysiotherapeut/ Oedeem therapeut/Master oncologische FT i.o

Jeske Kooijman

Specialisaties: Fysiotherapeut

Mulligan therapeut

Oncologie

Oedeem therapeut

Master oncologische FT i.o

Netwerken:

De keuze om fysiotherapie te gaan studeren was voor mij geen moeilijke. Van jongs af aan wist ik al dat ik fysiotherapeute wilde worden. Ik houd van het contact met mensen en ik haal voldoening uit de bijdrage die ik lever om iemand te helpen bij zijn of haar klachten en revalidatieproces.

Tijdens mijn studie heb ik een half jaar stagegelopen bij Motion Fysiotherapie en Preventie en had zo al kennis gemaakt met de praktijk en de werknemers. In juni 2018 ben ik afgestudeerd, waarna ik een half jaar ben gaan backpacken door Australië, Nieuw-Zeeland en Bali. Na deze mooie reis kon ik meteen starten bij Motion. Vanaf februari 2019 ben ik werkzaam als algemeen fysiotherapeute.
Ik ben momenteel bezig met de master oncologische revalidatiewetenschappen en ben oedeemtherapeute. Het begeleiden van mensen met kanker, zowel tijdens als na afronding van de medische behandeling heeft mijn grote interesse. Dit doe ik zowel individueel (op de praktijk en bij mensen thuis) maar ook in de groepsbehandelingen.

Afspraak Maken