Onze handen zijn misschien wel het mooiste gereedschap dat we bezitten. Op het moment dat u letsel heeft aan de hand/pols merkt u pas hoe beperkend dit is. Bij Motion Fysiotherapie hebben wij een specialist in het behandelen van klachten aan hand/pols.
Als specialist kijken we naar de gevolgen van de aandoening op uw dagelijks functioneren, om te zorgen dat uw weer zo snel mogelijk dat kan waarin u gehinderd werd.
Daarnaast vinden wij het belangrijk dat u zeer snel bij ons terecht kunt, zeker na een operatie of trauma. Een snelle behandeling is dan ook het beste voor uw herstel.
Wat biedt Motion?
Bij Motion Fysiotherapie begeleiden we u in het gehele traject vanaf operatie tot herstel.
Handtherapie kan bestaan uit:
- Wondverzorging
- Littekenbehandeling
- Preventie van zwellingen
- Oefentherapie
- Mobilisatie van vingers of pols voor verbetering van de bewegelijkheid
- Functionele training
- Spalktherapie.
Aantal behandelingen
Handtherapie kan een eenmalig behandeladvies zijn, maar u kunt ook een langere periode therapie nodig hebben.
Afhankelijk van uw operatie, aandoening of letsel komt u dan één of meerdere keren per week voor handtherapie.
Verwijzing & vergoeding
Voor fysiotherapeutische behandeling bij Motion is een verwijzing niet altijd nodig.
Voor meer informatie over vergoeding zie:
Meest voorkomende aandoeningen?
Stijfheid, zwelling en pijn zijn symptomen die bij alle vormen van artritis/artrose van de hand voorkomen. Bij deze klachten kunnen sommige gewrichten meer gezwollen zijn dan andere. Vaak is er sprake van een worstvormige (fusiform) zwelling van de vingers.
Andere symptomen van reumatoïde artritis/ artrose van de hand en pols zijn onder meer;
- een zachte bult op de rug van de hand die een krakend geluid kan geven tijdens bewegen.
- Positie-/ standsverandering van de vingers.
- Functie verlies van de hand.
- Instabiele pols-, vinger- en duimgewrichten
- Bewegingsbeperking van de vingers
De carpale tunnel bevindt zich aan de binnenzijde van de onderarm/pols. Het is een tunnel waar verschillende structuren doorheen lopen. Bij klachten als CTS wordt een zenuw bedrukt/ingeklemd.
Symptomen;
- Pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in de vingers en handpalm. De pink kan klachten vrij blijven.
- Gevoelsverlies en/of krachtsverlies in de hand
- Nachtelijke klachten.
Bij CRPS is er een ontregeling van de zenuwbanen in het betreffende ledemaat die pijn en symptomen veroorzaken. De pijnklachten duiden dus niet op weefselschade, maar worden veroorzaakt door een abnormale reactie op een eerdere verwonding. De ontregeling van het zenuwstelsel in combinatie met ontstekingsverschijnselen leidt tot zenuwpijn. Daarbij kan er sprake zijn van de volgende symptomen:
- Veranderd gevoel en overgevoeligheid voor aanraking
- Veranderde temperatuur en huidskleur
- Zwelling of abnormaal zweten
- Bewegingsstoornis, zoals trillen, zwakte, stijfheid
- Veranderde haar-, nagel- of huidgroei
Het verloop van de aandoening kan zeer uiteenlopen, van milde klachten met vlot herstel tot uitbreidende klachten met blijvende beperkingen.
Symptomen;
- Pijn bij het buigen en strekken van de duim, vooral bij het grijpen en wringen.
- De pijn bevindt zich aan de duimzijde van de onderarm.
- Zwelling ter hoogte van de uiteinde van het spaakbeen.
- De pezen van de duim kunnen ‘haperen’. Dit kan gepaard gaan met een knappend geluid of gevoel.
- Er kan een doof gevoel ontstaan over de strekzijde van de duim en wijsvinger als de zenuw in het aangedane gebied geïrriteerd raakt.
Symptomen;
- Het moment dat de strekpees scheurt is niet altijd pijnlijk, de pijn komt meestal later.
- Het topje van de vinger staat in een gebogen/slappe stand. (paar dagen na trauma)
- Het lukt niet om het vingertopje te strekken.
- Er kan een lokale zwelling ontstaan.
De ziekte van Dupuytren ontstaan er bindweefselverhardingen in de palmaire aponeurose. Dit is het platte, witte vlies dat zich in de handpalm bevindt rondom de buigpezen die naar de vingers toe lopen. De verhardingen of knobbels worden ‘noduli’ genoemd.
- Stugge bindweefsel strengen en /of harde knobbels in de handpalm.
- De knobbels zijn over het algemeen niet pijnlijk. Echter kunnen de strekken en knobbeltjes bij het gebruik van de hand wel pijnklachten veroorzaken.
- De strengen lopen van de handpalm naar de vingers, meesstal naar de pink en ringvinger (soms ook naar de duim, wijsvinger of middelvingers.
- In de loop van de maanden tot jaren kunnen de handpalm en vingers kromtrekken. Strekken is dan niet meer mogelijk.
- Stijve vingers als gevolge van het verschrompelen van het gewrichtskapsel van de vingergewrichtjes.
Bij het strekken van de vingers, wat met moeite gaat en met een schokje vervolgens recht schiet, spreken we van een triggerfinger. Het wordt veroorzaakt door een plaatselijk verdikte pees die door een nauw tunneltje in de hand glijdt.
- Schietende pijn aan de voorzijde van de hand, net onder het begin van de vinger.
- Vinger hapert bij het strekken en schiet dan een keer door.
- In sommige gevallen kan de vinger dan in een gebogen stand blijven staan en lukt het niet om deze te strekken.
- In de handpalm kan een deel gezwollen zijn.
KANS is een verzamelnaam voor ‘klachten aan de arm, nek en/of schouder’. Deze algemene benaming wordt vaak gebruikt voor klachten wat gegeven word in het gebied van de nek/schouder tot aan de vingers.
KANS kan beschreven worden als specifieke of aspecifieke klachten. De volgende klachten kunnen als specifiek worden gezien;
Epicondylitis lateralis (tennisarm), Epicondylitis medialis (golfarm), TOCS klachten (Thoracic outlet compression syndrome), of een peesontsteking.
Bij aspecifieke klachten kan er geen duidelijke diagnose worden gesteld.
KANS-klachten kunnen de volgende symptomen geven;
- Pijn, stijfheid in de nek, schouder, arm of hand
- Krachtsverlies van gehele arm
- Tintelingen/doof gevoel (dit kan ook omschreven worden als reffered pain, dit is een gevoel op een plaats waar de klachten eigenlijk niet vandaan komen)
- Klachten worden vaak in de loop van de tijd erger en heeft geen duidelijk ontstaansmoment.
- Klachten kunnen verergeren door druk, stress of spanning
- Klachten kunnen verergeren door repeterende beweging of langdurig achtereen volgende houding.
Na een operatie van een structuur in de hand/pols kan ook therapie nodig zijn. Hierin begeleiden we u van moment na operatie tot (volledig) herstel. Ook voor de operatie kan al therapie nodig zijn en hierin zullen wij u begeleiden.
Ontmoet de therapeut
Chris Bosse
Fysiotherapeut/ handtherapeutSpecialisaties: | Algemeen fysiotherapeut,
dry needling, handtherapeut |
Netwerken: | aangesloten bij Netwerk Traumarevalidatie VUmc
handen netwerk |
Mijn interesse voor het vak fysiotherapie is gewekt tijdens mijn CIOS opleiding, waar ik in aanraking kwam met fitness en sportmassage. Na het behalen van mijn diploma, ben ik gaan werken in een praktijk in Amsterdam.
In mei 2013 ben ik in contact gekomen met Motion. In 2014 heb ik de cursus Mulligan A-B gevolgd. Mulligan is een mobilisatietechniek op beweging. Tevens zijn Menno van der Grift en ikzelf in dit zelfde jaar aangesloten bij het Trauma Netwerk van het VU Medisch Centrum. Dit hebben wij gedaan om op deze manier mensen zo goed mogelijk te kunnen laten revalideren na gecompliceerde botbreuk(en).
In maart 2015 heb ik de cursus Dry Needling afgerond. Mijn plezier in het werk komt mede door de fantastische sfeer binnen de praktijk, als ook door het enthousiasme van mijn collega’s. Naast het werken hou ik van sporten in de buitenlucht, zoals voetballen, skiën, wielrennen, fitness en hardlopen.
Handtherapie;
Een groot aantal mensen heeft klachten van de hand(en). Zowel problemen met het bewegen of met het gevoel, dit kan leiden tot veel beperkingen in het dagelijks leven.
Een klein probleem kan bepaalde handelingen moeilijk of onmogelijk maken, wat veel gevolgen kan hebben voor een persoon. De behandelingen van aandoeningen of problemen aan de hand vraagt specifieke kennis en vaardigheden van een handtherapeut.
Ik heb inmiddels de opleiding voor handtherapie afgerond.
Tags: arthrose handen, Carpaal Tunnel Syndroom, Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS), dikke hand, doof gevoel in arm, doof gevoel in duim, duimbrace, gevoelloze duim, gevoelloze vingers, KANS-Klachten, kramp in hand, Mallet Finger, Morbus Dupuytren, Morbus Quervain, ontsteking pols, peesontsteking in bovenkant hand, peesontsteking in onderarm, pezen hand, Pijn in handen, pijn in handpalm en duim, pijnlijke handen, pols overbelast, polsgewricht, slapende handen, tintelende arm, tintelende pink, tintelingen in hand, Triggerfinger, zeurende pijn in arm en hand