Fysiotherapie in de regio Uithoorn en Amstelveen

Het woord orthopedie is oorspronkelijk afkomstig uit het Grieks  Het bestaat uit twee delen orthos wat recht betekent  en pais  wat kind of opvoeden betekent.  Zoals wij orthopedie kennen is het alles wat te maken heeft met het herstel van gewrichten banden pezen en/of kapsels in het menselijk lichaam.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Klachten aan gewrichten: artrose/ slijtage van gewrichten  of degeneratie/ afbraak van uw meniscus of tussenwervelschijf in het wervelkolom
  • Klachten of revalidatie aan uw gewrichtsprothese: bijvoorbeeld pijn, stijfheid of instabiliteit.
  • Botklachten: bijvoorbeeld een breuk na een val of trauma, osteoporose
  • Rugpijn of nekpijn met in sommige gevallen uitstraling naar de armen of benen.
  • Schouderklachten, knie, hand,  enkel of elleboogklachten met beschadiging aan banden pezen of kapsel na een ongeluk

Wat biedt motion?

Multidisciplinair
Motion biedt specialisten die multidisciplinair werken onderling. Zo heeft elke therapeut een specialisme in een gewricht of klachtenbeeld. Echter door de multidisciplinaire samenwerking onder de therapeuten krijgt u altijd de beste zorg.
Better in better out
Tevens werkt motion met BIBO (better in, better out) Literatuur laat zien dat wanneer een patient voor een operatie traint, deze ook sterker uit de operatie zal komen. Dit zal het herstel kunnen bevorderen.
Aangesloten
Motion fysiotherapie is aangesloten bij meerdere grote orthopedische organisaties die zich bezig houden met het verbeteren van fysiotherapeutische zorg. Daardoor zijn wij altijd op de hoogte van de nieuwste trends in herstel in zowel operatief als conservatieve revalidatie.

Klachten en symptomen

De klachten en symptomen zijn heel verschillend per klacht. Het hangt af van de ernst van de klacht en hoe lang u met bepaalde klachten door blijft lopen.  Bij de meeste gevallen bij trauma of overbelasting van weefsel, waar weefselschade is ontstaan, ontstaat er in de eerste fase altijd warmte roodheid en zwelling. Dit wordt ook wel de ontstekingsfase genoemd.  Vervolgens vind proliferatie fase plaats. Het lichaam is bezig om de wond te vullen met nieuwe cellen.

Als laatste dient de remodellering fase zich aan. Hierbij worden de nieuwe cellen in model gelegd door het lichaam zodat het meer trek krachten kan weerstaan.

Oorzaken

Oorzaken kunnen zijn overbelasting klachten van weefsel (surmenage) of na een trauma (ongeluk).

In sommige gevallen kan het zijn dat bepaalde klachten conservatief verholpen kunnen worden zoals b.v. HNP (hernia).

Bij sommige klachten kan er gekozen worden voor een operatie, denk hierbij aan een TKP (totale knie prothese) of een THP ( totale heup prothese) na een arthrose beeld (slijtage van het gewicht).

Herstel

Wat wel en niet te doen. Drie mogelijkheden en oplossingen

  • Door langzaam binnen de grenzen belasting op te bouwen maakt u uw weefsel belastbaarder. Te veel belasting kan weer voor klachten zorgen dus zorg ervoor dat dit altijd onder begeleiding doet.
  • Zoek de pijn niet op en ga niet door de pijn heen bewegen. De kans is groot dat u weefsel beschadigd, daarom geeft het lichaam u een signaal. Het beste is als u twijfelt over de klacht even langs de fysiotherapeut te gaan voor verder onderzoek.
  • Als u extra ondersteuning nodig hebt kan een brace soms uitkomst bieden. Deze kan u steun geven waardoor u minder snel het weefsel overbelast.