Fysiotherapie in de regio Uithoorn

Blog Eelco Eikenaar – KNGF

Kamermedewerkers willen verhalen over fysiotherapie

Het is mijn werk om politici te laten zien hoe belangrijk en mooi het vak van fysiotherapeut is. Maar hoe doe je dat in een tijd waarin ieder fysiek contact wordt ontraden en politici hun werk vanachter een scherm doen?

In gewone tijden organiseer je een werkbezoek, in een praktijk. Je laat politici zien waar en hoe fysiotherapeuten werken. Ze ontmoeten patiënten. Er ontstaan spontane gesprekken en als vanzelf krijgen die politici een goed beeld van het vak. Nu is dat allemaal niet mogelijk. Maar dat wil niet zeggen dat we minder te vertellen hebben. Integendeel, er is heel veel te vertellen.

Neem de Corona-herstelzorg. Veel fysiotherapeuten zijn dagelijks aan de slag met patiënten die Covid hebben gehad. Ze leveren zorg waar heel veel patiënten van afhankelijk zijn, of ze nou in het ziekenhuis hebben gelegen of Covid thuis hebben doorgemaakt. Of ze nou jong of oud zijn. Steeds meer wordt duidelijk dat long Covid heel veel mensen treft. Uit cijfers van de Landelijke Database fysiotherapie blijken tot nu toe al 28.000 patiënten bij een fysiotherapeut onder behandeling zijn of zijn geweest voor Corona herstelzorg. Zoiets moeten Kamerleden weten! Daarom heb ik Caroline Smeets, fysiotherapeut in Uithoorn, gevraagd om te vertellen over haar ervaringen tijdens een digitaal werkbezoek. Ze behandelde dit jaar alleen al 73 patiënten met long Covid.

Ook medewerkers van verschillende Kamerfracties zijn zeer geïnteresseerd in verhalen uit de praktijk. Weg van het papier, verhalen over mensen, over de werkelijkheid zoals een fysiotherapeut die beleeft. Die verhalen blijven hangen en zijn dus heel veel meer waard dan een brief aan de Tweede Kamer met een standpunt. Het geeft kleur, het maakt indruk, helemaal wanneer een fysiotherapeut haar verhaal zo levendig kan vertellen als Caroline. In dit geval deed ze dat dus aan de medewerkers van Kamerleden, die ik als belangenbehartiger absoluut niet mag (en zal) vergeten omdat zij minstens even belangrijk zijn als de Kamerleden zelf.

Natuurlijk zie ik ernaar uit om Kamerleden en hun medewerkers het werk van fysiotherapeuten in de praktijk te laten zien. Maar tot die tijd is een digitaal werkbezoek een prima alternatief. Zo bleek ook uit de positieve reacties van de Kamermedewerkers, die aangaven hier in hun werk zeer mee geholpen te zijn. We gaan dat  vaker doen met weer andere medewerkers van de Tweede Kamer. Dus: ben je enthousiast om je verhaal met politici te delen? Laat het me weten. Treedt op als ambassadeur van je vak. Je kunt mij bereiken op e.eikenaar@kngf.nl.

Haegsche groet!
Eelco Eikenaar
Public Affairs, KNGF

Eelco Eikenaar is fysio-lobbyist in de Tweede kamer