Fysiotherapie in de regio Uithoorn

Naar huis en starten met hartrevalidatie

Je mag naar huis! Maar hoe fijn en vertrouwd het thuis ook is, zeker na die tijd in het ziekenhuis, de schrik zit er na een hartinfarct goed in. Want wat mag je nu wel en niet in afwachting van het hartrevalidatieprogramma waar je een maand na thuiskomst mee mag starten?

Eenmaal thuisgekomen, is het eerst zaak dat het hart kan herstellen. Want zo’n hartinfarct is een flinke klap voor je lichaam. Ga dus die eerste maand thuis niet keihard sporten, maar gun jezelf en je hart even wat rust. Waar je wel meteen mee kunt beginnen: stop met roken, drink geen alcohol, maak dagelijks een wandelingetje, doe een boodschap.

Hartrevalidatie
Een maand na thuiskomst start het door het ziekenhuis aangeboden hartrevalidatieprogramma. Dit is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Tenslotte is het nu zaak dat je een nieuw hartinfarct probeert te voorkomen. Hartrevalidatie is erop gericht je zowel lichamelijk als geestelijk fitter te krijgen dan dat je voor het hartinfarct was. Het bestaat uit verschillende onderdelen die je daarbij helpen. De hartrevalidatie gebeurt onder toeziend oog van de cardioloog en verpleegkundige van jouw ziekenhuis of soms een gediplomeerde fysiotherapeut en andere gespecialiseerde zorgverleners bij jou in de buurt.

De fietstest
Hartrevalidatie begint met een fietstest. Je krijgt allerlei elektroden op je lijf geplakt, die kijken of er zuurstoftekort van het hart ontstaat bij inspanning. In principe blijf je fietsen totdat je het niet meer volhoudt. Dat zal redelijk snel zijn, want je conditie is na het infarct allesbehalve optimaal. De eerste fietstest geeft een beeld hoe het nu met je conditie is gesteld. De komende tijd, zodra je verder komt in het programma, wordt de fietstest een aantal keer herhaald. Zo kan je zien of je vooruitgang boekt. Tegelijk leer je met de fietstesten om je in te spannen, want dat dat spannend kan zijn na een infarct, spreekt voor zich.

Revalideren in hart én hoofd
Hartrevalidatie gaat ook om het psychische aspect. Het verloren vertrouwen in je lichaam. De angst dat het opnieuw gebeurt. Verder wordt er praktische hulp geboden om je leefstijl te verbeteren. Je krijgt ondersteuning bij het stoppen met roken en tips hoe je gezonder kunt eten. Dit is hét moment om de knop om te zetten en gezonder te gaan leven. Alle zorgverleners die je tegenkomt tijdens het hartrevalidatieprogramma, helpen je hierbij. Zodat je alle risico’s op een nieuw hartinfarct beperkt.

Bron: www.mijngezondheidsgids.nl