Fysiotherapie in de regio Uithoorn

Intersectie syndroom; Roeierspols

De roeierspols is een ontsteking die zich bevind in de onderarm en wordt veroorzaakt door wrijving op de plek waar een aantal onderarmspieren elkaar kruisen. De klachten worden veel gezien bij roeisporten, vandaar de naam. Ook mensen die frequent en met veel kracht de pols buigen en strekken lopen meer risico om deze klachten te krijgen. Deze klachten hebben veel gemeen met de klachten die je ziet bij de aandoening morbus Quervain. Beide aandoeningen liggen wat betreft de pijnlocatie vlak bij elkaar en zijn niet makkelijk van elkaar te onderscheiden. Ongeveer ter hoogte waar het horloge wordt gedragen op de handrugzijde (dorsale zijde) kruisen de strekspieren elkaar (m. extensor capri radialis longus, m. extensor carpi radialis brevis, m. extensor pollicis brevis en de m. abductor pollicis longus). De pezen van deze spieren liggen hier vlak over elkaar heen. Om elke pees heen zit een soort van glibberig omhulsel dat er voor zorgt dat de pezen gemakkelijk over elkaar heen glijden. Bij de roeierspols is vermoedelijk dit hulsel (peesschede) ontstoken.

Ontstaanswijze : de klacht komt voor bij veel en krachtig strekken en buigen van de pols, dit wordt als hoofdoorzaak gezien voor het ontstaan van deze klachten. Hierdoor hebben mensen meer kans/risico bij het roeien, racketsporten of krachtsporten deze klachten op te lopen.

Klachten en symptomen bij deze klachten zijn met name pijnklachten. De pijn bevindt zich aan de bovenzijde van de pols/onderarm aan de duimzijde ter hoogte waar ongeveer het horloge hoogte. Pijn komt opzetten bij voornamelijk het strekken van de pols en bewegen richting duimzijde. Bij het maken van een vuist of iets vast pakken kan pijn ook worden uitgelokt. Er kan door de vele wrijving van de spieren ook een ontsteking ontstaan, hierbij zie je zwelling of een verdikking opkomen aan de bovenzijde van de onderarm. Tijdens het strekken en buigen van de pols kan er een krakend of knisperend gevoel zijn ter hoogte van de kruising van de pezen.

Behandelingen voor deze klachten bestaat vaak uit relatieve rust. Dit kan gebeuren door het maken van een spalk of aanschaffen van een polsbrace. Ook kan er een corticosteroïden injectie in de peesschede gegeven worden om de pijn te doen verminderen. In uitzonderlijke gevallen kan een operatieve ingreep overwogen worden, waarbij ontstekingsweefsel wordt verwijderd.