Fysiotherapie in de regio Uithoorn

Wat te doen als we weer in beweging mogen komen

Het was februari 2020 en iedereen hoorde op de TV iets over een rare ziekte in China, we zagen mensen in witte overals met maskers, handschoenen en mondkapjes. Het leek ver weg totdat….de eerste berichten kwamen van een virus in Nederland, meegebracht vanuit de skigebieden in Oostenrijk. Het Corona virus.
Als je besmet werd kreeg je COVID 19 en de voorspellingen waren ongunstig. Veel mensen in de ziekenhuizen en een behandeling was er nog niet. Het hele land ging in lock-down en eigenlijk is dat een jaar later nog steeds. Er zijn beperkingen met bezoek ontvangen, beperkingen met sporten, beperkingen met hobbyclubs etc.

Veel mensen hebben last van de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het Corona virus te beperken. Meer mensen hebben last van eenzaamheid en ik hoor van veel “oudjes” dat ze minder mobiel zijn geworden, korter kunnen lopen of een mindere balans hebben.

Velen van de lezers van dit blad zijn mogelijk al gevaccineerd of krijgen binnenkort een oproep, dit betekent nog niet meteen dat alle maatregelen kunnen worden opgeheven.

Wat kunt u wel al doen?

Buiten lopen, als u de mensenmassa vermijd, kan zeker. Maak iedere dag een ommetje. Ook als u zelf geen boodschappen doet omdat u dat niet durft of omdat uw kinderen niet willen dat u de winkel ingaat, een (kleine) wandeling naar kunnen kan zeker.

Wandelen  versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door botten regelmatig te belasten worden ze niet alleen sterker, wie veel loopt bouwt zelfs nieuwe botmassa op.

Wandelen is ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten. Wandelen is niet alleen goed voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Bij matig intensieve beweging bent u productiever en creatiever. Het hart gaat beter werken en pompt bloed naar de hersenen. Dit zorgt ervoor dat uw hersenen beter doorbloed raken en dat is positief, (neuropsycholoog Erik Scherder).

Als het u lukt kunt u ook gymnastiekoefeningen doen, u kunt bijvoorbeeld meedoen met “Nederland in beweging”. Beslis zelf of u de oefeningen staand of zittend meedoet.

Indien de sportclubs weer open gaan en u besluit weer te gaan bewegen: houd er dan rekening mee dat u niet meteen op het niveau kunt starten waar u voor de lockdown geëindigd was. Iedereen die minder beweegt, gaat wat achteruit.

Houd vol, blijf gezond en op de been!!