Fysiotherapie in de regio Uithoorn

Wanneer word je met etalagebenen doorverwezen naar het ziekenhuis?

Niet iedereen met etalagebenen wordt automatisch doorverwezen naar het ziekenhuis. Soms kan de huisarts je prima begeleiden. Een andere keer is het beter dat een vaatchirurg de behandeling overneemt. Huisarts Mirthe Bakker legt uit wanneer je met de diagnose ‘perifeer arterieel vaatlijden (PAV)’ wordt doorverwezen naar een specialist.

“Of ik een patiënt doorverwijs naar het ziekenhuis, hangt af van een aantal dingen,” legt dokter Bakker uit. “Naast de ernst van de klachten, vraag ik ook hoe gemotiveerd iemand is om er wat aan te doen. Want gezonder gaan leven, dus stoppen met roken, starten met lopen en afvallen, is de beste behandeling tegen etalagebenen. Als iemand niet bereid is om dat te doen, ben ik, vermoedelijk net als alle andere huisartsen, streng. Dan verwijs ik niet door. Want zolang je niet wilt stoppen met roken en van de bank afkomt, heeft geen enkele behandeling of operatie zin. Dan worden de klachten alleen maar erger…”

Wel doorverwijzen bij etalagebenen
Dokter Bakker: “Iemand die gezond leeft, maar desondanks etalagebenen heeft; het is uitzonderlijk, maar het kan voorkomen. Zo’n patiënt verwijs ik meteen door. Hetzelfde geldt voor mensen die naast etalagebenen ook andere ziektes hebben, zoals diabetes, reuma of een andere (vaat)ziekte. Dan is het beter als de specialist de behandeling overneemt.”

De beste behandeling geef je jezelf
“Sommige patiënten vragen me meteen door te sturen naar een vaatchirurg, omdat ze een snelle oplossing willen,” vervolgt dokter Bakker. “Zij hebben het idee dat je een operatie ondergaat en eventueel pillen slikt en dan van je klachten af bent. Maar zo werkt het bij perifeer arterieel vaatlijden niet. Ook in het ziekenhuis willen ze je niet opereren als je niet met je gezondheid aan de slag gaat. Want ook vaatchirurgen onderschrijven dat stoppen met roken, starten met looptraining en gezond eten het beste medicijn is tegen etalagebenen. Tenslotte geldt: als je je leefstijl aanpakt, is een operatie vaak niet meer nodig.”

Hulp bij stoppen met roken
“Natuurlijk help ik iedereen die de sigaretten wil afzweren,” besluit dokter Bakker. “Daarin ben ik een hele fanatieke huisarts. Ik koppel ze aan een coach, schrijf eventueel medicijnen voor en bel af en toe hoe het gaat. Als huisartsenpraktijk bieden we een stoppen-met-roken-programma aan, omdat we iedereen de kans willen geven om met die lastige verslaving te breken. Want als je dat écht wilt en je krijgt er ook nog wat hulp bij, heb je een hele grote kans dat het deze keer wel lukt.”

Bron:mijngezondheidsgids.nl