Fysiotherapie in de regio Uithoorn

Hoogleraar Bas Bloem: ‘Steeds meer mensen krijgen parkinson’

Bas Bloem is hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson en werkt op dit gebied in de internationale top. Tegen Paul van Liempt zegt hij dat er op dit moment sprake is van een parkinson-pandemie. "Steeds meer mensen krijgen er mee te maken."

De gedreven hoogleraar (en oud-topvolleyballer) richtte Parkinson Net op, een specialistisch netwerk om de ziekte nog beter te kunnen behandelen. En hij staat bekend als zorg-innovator, die een revolutie in de gezondheidszorg wil ontketenen.

"Doktoren moeten hun patiënt als partner zien, niet als object van goed bedoelde zorg: van God to Guide. Ziekenhuizen en doktoren moeten specialiseren, niet alles een beetje doen. En de patiënt moet geholpen worden eigen keuzes te maken. Nu is de zorg er vooral op gericht het de dokter naar de zin te maken."

Boek met Michael J. Fox

Samen met parkinson-patiënt en acteur Michael J. Fox (Family Ties, Back to the Future) werkt Bloem aan een boek over de parkinson-pandemie, dat in het najaar moet verschijnen.

"We beschrijven de geschiedenis van drie ziektes, waar veel mensen mee te maken kregen en waar veel geld en activisme voor nodig was om ze goed te kunnen behandelen.

De Amerikaanse president Roosevelt leed aan polio en zette een stichting op om de ziekte te bestrijden: March of Dimes Foundation.

HIV werd door activisten met aids op de kaart gezet en de derde grote ziekte, parkinson, wordt door de Michael J.Fox Foundation (waar Bloem in de wetenschappelijke adviesraad zit) aangepakt."

-Elke vrijdag podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1. Deze keer: hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen Bas Bloem.

Bron: RTLZ.nl