Fysiotherapie in de regio Uithoorn

Woensdag wordt fietsdag

fiets-powergrid

Dagen zonder vlees hadden we al. Nu komen er ook dagen zonder auto aan. Of liever: dagen op de fiets. Onder de naam Woensdag Fietsdag is in Leuven een campagne gelanceerd om mensen aan te zetten (vaker) de fiets te gebruiken.

Meer dan een op de drie Vlamingen fietst (bijna) nooit, zo leert een onderzoek van KBC en Cera naar fietsgedrag. Er is dus een groot potentieel, oordelen ze, op voorwaarde dat de lat niet té hoog ligt. Die ene dag per week op de fiets is haalbaar en die kan al een groot verschil betekenen, zowel voor de gezondheid, voor het milieu als voor de fileproblemen.

Fietsende comedian
De bedenkers hangen de actie op aan vijf types (non-)fietsers en willen voor ieder van hen tips op maat aanreiken. Op ieder type staat een bekend gezicht. Zo is zanger-muzikant Franky De Smet-Van Damme, bekend van metalband Channel Zero, het uithangbord van de coole cruisers. Die vinden fietsen niet echt bij hun imago passen. Comedian Kamal Kharmachi is dan weer een typische fauteuil fietser, het type dat liever lui dan moe is.

De actie speelt zich behalve op straat ook op het internet en de sociale media af. Deelnemers schrijven zich online in en gaan daar een persoonlijke fietsuitdaging aan. Iedere woensdag verschijnt een opsteker, een duwtje in de rug zeg maar, op Facebook, Twitter, Instagram en aanverwante. De slogan van de campagne luidt ‘go with the velo’, met passende hashtag. Met de hulp van de sociale media rekenen de initiatiefnemers erop dat deelnemers hun vrienden en kennissen zullen aanporren ook mee te doen. Er liggen prijzen klaar ter beloning. Op die manier moet ‘het grootste digitale peloton van Vlaanderen’ ontstaan.

Naar Nederlands voorbeeld
De campagne loopt tot 2019. Het zwaartepunt dit jaar ligt in mei en juni. Tijdens de andere seizoenen kunnen er kleinschalige acties komen, zoals het belonen van fietsen in de koude wintermaanden.

Woensdag Fietsdag is geïnspireerd op het Nederlandse Love to ride, dat ook al in andere landen als Groot-Brittannië of Italië aangeslagen is.

 

Bron: de standaard.be, geschreven door Tom Ysebaert