Fysiotherapie in de regio Uithoorn

Het slikken van medicijnen bij etalagebenen

Net als stoppen met roken en (al dan niet begeleid) dagelijks flink wat stappen te maken, is het bij etalagebenen belangrijk om je medicijnen trouw in te nemen. Je zal het waarschijnlijk niet merken, maar die tabletten houden je bloedvaten gezond waardoor de kans op nieuwe vernauwingen en verstoppingen in slagaders (bloedvaten) kleiner wordt. Prof. dr. Moll, hoogleraar vaatchirurgie in het UMCU, legt het uit.

“Elke dag netjes je tabletje(s) slikken, doe je niet om je dokter een plezier te doen,” vertelt prof. dr. Moll. “Dat doe je voor jezelf en dan met name je toekomstige zelf. Want de bloedverdunners (medicijnen die ervoor zorgen dat je bloed minder snel stolt) die de huisarts of vaatchirurg voorschrijft als je etalagebenen hebt, zorgen ervoor dat je bloedvaten beter beschermd blijven. Natuurlijk moet je daarnaast zelf gezonder gaan leven, want dan werken die pillen beter.”

Therapietrouw
Neem je netjes, dus zoals in het recept staat uitgelegd, je medicatie in, dan ben je wat dokters noemen ‘therapietrouw’. “Ik begrijp dat een flink deel van de mensen het lastig vindt om de tabletten precies te slikken zoals de bedoeling is. En dat kan met van alles te maken hebben,” legt prof. dr. Moll uit. “Ik neem daarom altijd uitgebreid de tijd om patiënten uit te leggen waarom en hoe zij een geneesmiddel moeten gebruiken. Want zomaar een recept over tafel schuiven, werkt niet. De uitleg op het doosje is soms best ingewikkeld opgeschreven en wellicht begrijp je niet goed wat die pillen precies voor je doen. Dus mocht je je afvragen hoe vaak je tabletten moet innemen en waarom, vraag dan gerust je dokter om uitleg. Artsen zijn er tenslotte voor om jou zo gezond mogelijk te maken en die medicijnen helpen daarbij.”

Waarom bloedverdunners bij etalagebenen?
Prof. dr. Moll: “De tabletjes die de dokter je voorschrijft, zijn bloedverdunners die ervoor zorgen dat je bloed minder snel stolt. Ze verkleinen de kans op het krijgen van bloedstolsels in de vaten, waardoor de kans op verdere vernauwing en verstopping van je bloedvaten dus minder wordt. Ook de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte, neemt hierdoor in principe af. Besef wel dat pillen alléén niet de oplossing zijn. Je moet er altijd gezonder bij leven, anders doe je het effect ervan teniet. Let trouwens bij het gebruik van bloedverdunners op als je een wondje hebt; dat kan wat heviger bloeden dan normaal.” De kans op bloedingen wordt door het gebruik van bloedverdunners groter.

Blijven slikken
“In het geval van etalagebenen, oftewel perifeer arterieel vaatlijden (PAV), moet je de rest van je leven medicijnen blijven slikken,” benadrukt dokter Moll. “Zo bescherm je je bloedvaten blijvend tegen vernauwing en verstopping. Merk je vervelende bijwerkingen op die waarschijnlijk door de medicatie veroorzaakt worden? Stop dan niet zomaar met slikken, maar bespreek dit met je dokter.”

Bron: mijngezondheidsgids.nl