Fysiotherapie in de regio Uithoorn

Schouderpijn is één van de meest veelvoorkomende fysieke klachten. Een van de oorzaken is dat de schouder een complex gewricht is waarbij meerdere gewrichten samenwerken tot een bewegingspatroon. Daarnaast zijn er talloze pezen spieren en kapsels die de schouder zijn stabiliteit geven. U begrijpt dat deze gewrichten onderling soepel moeten lopen. Gebeurd dit niet kan men gaan compenseren. Dit kan leiden tot klachten of overbelasting van pezen of spieren. Pijn in de schouder kan vele oorzaken hebben maar het is belangrijk dat uw schouder blijft gebruiken, ook al heeft u pijn. Daarom is het belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening kan diagnosticeren. 

Bij Motion Fysiotherapie zijn er therapeuten die gespecialiseerd zijn in schouderklachten en daarbij de nieuwste technologieën kunnen gebruiken.

Prevalentie

In Nederland ligt de prevalentie erg hoog bij schouder klachten de variatie ligt tussen 47 en 467 per 1000 patiënten per jaar

Tussen 67-667 per 1000 patiënten zal gedurende hun leven schouderklachten krijgen.

 

Het schoudergewricht

Het schoudergewricht is een complex gewricht waarbij meerdere gewrichten samenwerken tot een bewegingspatroon.

  • Het glenohumuraal gewricht ( kop kom gewricht)
  • Het scapulothoracaal gewricht ( draaiing schouderblad t.o.v. de borstkast)
  • Het claviculair gewricht ( sleutelbeen)
  • De wervelkolom

 

Daarnaast zijn er talloze pezen spieren en kapsels die de schouder zijn stabiliteit geven.

De cuff musculatuur zijn de spieren die ervoor zorgen i.c.m. het labrum dat de kop goed in de kom blijft. Ze helpen tevens met de bewegingen onder 90 graden. ( schouderhoogte) De cuff musculatuur bestaat uit:

  • Supraspinatus die de zijwaartse heffing van de arm verzorgt.
  • Infraspinatus en teres minor de het naar buiten draaien van de arm verzorgen
  • Subscapularis die het naar binnen draaien van de arm verzorgen.

 

Komt men boven de 90 graden, maakte het lichaam gebruik van meerdere gewrichten. Zo moet het schouderblad draaien over de borstkast, het sleutelbeen moet meedraaien en de wervels in het wervelkolom (met name CTO) moeten indraaien om verdere beweging naar 180* te krijgen.

U begrijpt dat deze gewrichten onderling soepel moeten lopen. Gebeurd dit niet kan men gaan compenseren. Dit kan leiden tot klachten of overbelasting van pezen of spieren.

 

Klachtenbeelden

De meest bekende klachtenbeelden van de schouder zijn: tendinopathie van de cuff (ontstekingsbeelden van pees), rotator cuff rupturen (scheur), calcificaties ( kalkafzetting in de pees) en surmenage klachten ( overbelastingklachten)

Bij Motion zijn er therapeuten die gespecialiseerd zijn in schouderklachten en daarbij de nieuwste technologieën kunnen gebruiken. Zo kan de klacht in kaart gebracht worden middels echografie.

 

Behandeltechnieken

Als behandeltechnieken bij bijvoorbeeld calcificaties kan er gekozen worden uit shockwave. Wilt u meer informatie over shockwave klik dan hier.

Als er sprake is van een onsteking beeld in de pees kan er gekozen worden voor EPTe. Wat EPTe precies inhoud leest u hier. Dit zal in combinatie zijn met oefentherapie.

Ook beschikken onze schouderspecialisten over veel ervaring in dry needling. Bij surmenage klachten van de schouder kan er middels dry needling veel klachten worden verholpen.

Na een informerend gesprek, onderzoek en evt. beeldvormend onderzoek  wordt u voorgelegd wat de behandel strategie wordt. Daarnaast heeft Motion intensief contact met diverse orthopeden  om zo het beste voor de patiënt te kunnen betekenen.

Daarnaast zijn Rob Baardse en Menno van der Grift lid van Schouder netwerk Amsterdam.