Fysiotherapie in de regio Uithoorn

Een op de drie senioren loopt hoog risico op ondervoeding

1 op de 3 senioren die nog zelfstandig thuis woont, loopt een hoog risico op ondervoeding. Van de 65plussers die voor een serieuze operatie naar het ziekenhuis moet, is zelfs meer dan de helft ondervoed.

Het probleem is al langer bekend, maar volgens Bart Geurden van de UAntwerpen wordt ondervoeding bij senioren nog altijd zwaar onderschat. “Wij hebben met studenten onderzoek gedaan bij Antwerpse ouderen die drie keer in de week thuiszorg krijgen. De schatting van Thuiszorg was dat 10 procent van hen ondervoed was. Toen wij mee op ronde gingen, kwamen we uit op 29 procent.”

Bij een onderzoek dat in drie Antwerpse ziekenhuizen werd uitgevoerd bij thuiswonende 65-plussers die voor een zware operatie (drie dagen opname) naar het ziekenhuis moesten, bleek zelfs 51,4% ondervoed. Bart Geurden: “In de tijd tussen de afspraak van de operatie en de opname zelf, hebben ze geen enkel voedingsadvies gekregen. In rusthuizen is 20 procent ondervoed, en loopt nog eens 39% een hoog risico op ondervoeding.”

Op een symposium dat donderdag in Antwerpen plaatsvond, werd gepleit voor meer aandacht voor gewone voeding bij ouderen. Er wordt vaak snel overgeschakeld op kunstmatige (bij)voeding, terwijl extra kruiden, een aantrekkelijke presentatie of nieuwe bereidingstechnieken ook veel kunnen doen om de eetlust aan te wakkeren.

Bron: Gazet van Antwerpen, geschreven door Maaike Floor