Fysiotherapie in de regio Uithoorn

TFCC problematiek (Triangulair fibrocartilagineuze complex)

Het TFCC is een bundel aan structuren wat zich aan de pinkzijde van het pols gewricht bevindt. Letsel van het TFCC kan klachten aan de pinkzijde van de onderarm en pols tot gevolg hebben. De klachten komen het meest acuut voor, maar kunnen ook geleidelijk ontstaan. Mensen met een leeftijd boven 50 jaar zullen in mindere mate degeneratieve of slijtage achtige klachten kunnen ontwikkelen/ondervinden. Het TFCC verbind de ellepijp (ulna) met het spaakbeen (radius) en een handwortelbeentje dat we het os triquetrum noemen. Het TFCC is een soort van kraakbeenachtige discus (meniscus) die samen met verschillende bandjes (ligamenten) de ruimte aan de pinkzijde van de pols opvult.

De functie van het TFCC is het stabiliseren van het radio-ulnaire gewricht en het opvangen van krachten op de pols. De meniscus dient als een soort stootkussen dat een groot deel van de kracht op het polsgewricht opvangt. Letsel aan het TFCC gewricht kan verschillende vormen aannemen. De verschillende structuren in deze ruimte kunnen beschadigd raken waardoor de bewegelijkheid (Range of Motion) verminderd is en belasting op de pols pijnlijk wordt.

De meeste blessures aan het TFCC ontstaan door val met een uitgestrekte/overstrekte hand, waarbij de pols gedraaid is. De combinatie van een overstrekte hand met een draaiing van het polsgewricht lijkt de ideale omstandigheid voor het ontstaan voor klachten aan het TFCC. TFCC word vaak gezien bij sporten, waarbij de pols veelvuldig wordt belast. Ook kan het ontstaan bij sporten waar wordt gevallen.

Klachten en symptomen;
– Pijn aan de pinkzijde van de pols
– De pijn wordt erger wanneer de hand vanuit het polsgewricht naar de pinkzijde toe gebogen wordt of de pols naar binnen wordt gedraaid.
– Zware belastende bewegingen zijn pijnlijk.
– Een krakend of klikkend gevoel van het polsgewricht aan de pinkzijde bij bewegen.
– Pijn bij krachtig knijpen of een vuist maken.
– Direct druk op lokale plek is pijnlijk (TFCC)
– Krachtsverlies van de hand.

Behandeling;
Behandelingen bij de handfysiotherapeut worden als eerste geadviseerd, hierbij zal gekeken worden naar de ernst van de klacht. Therapeutisch kan ingezet worden op verbetering van bewegelijkheid van de pols, door middel van mobiliserende oefeningen. Verder bestaat de behandeling uit krachtopbouw van de onderarm spieren en knijpfunctie van de hand, maar ook stabiliteit training van het polsgewricht. Soms is een ondersteunende spalk nodig.

Operatief zijn er ook een aantal ingrepen die kunnen worden overwogen, zoals bijvoorbeeld het gedeeltelijk weghalen van de meniscus in de het pols gewricht.