Fysiotherapie in de regio Uithoorn

Sporten en bewegen is voor iedereen belangrijk.  Echter kan er een sporttrauma (ongeluk) ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld een knie of schouder trauma zijn of in ergere gevallen complexe trauma’s. Ook kunnen er overbelasting klachten ontstaan. Dit gebeurd wanneer de activiteit meer vraagt dan de getraindheid van weefsel aan kan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een knie of schouder pees ontstekingen door te veel herhaaldelijk springen of gooien. Menno van der Grift is MSc. Sportfysiotherapeut bij Motion, hij kan je helpen met al je sportklachten.

Statistieken

In 2013 liepen sporters 1,4 miljoen blessures op die
geleidelijk ontstonden. Dat is bijna een derde (31%)
van de 4,5 miljoen sportblessures in Nederland in
2013.

Het aantal geleidelijk ontstane blessures is in de
periode 2006-2013 met bijna de helft toegenomen. De
toename vond vooral de laatste jaren plaats, in de
periode 2011-2013 met 35 procent, maar loopt in de
pas met de recente toename van acuut ontstane
blessures.

Sporttakken met een groot aantal geleidelijk ontstane
blessures in 2013 zijn

  • hardlopen,
  • fitness
  • en veldvoetbal.

Het aandeel geleidelijk ontstane blessures
neemt grofweg toe met de stijgende leeftijd.
Bijna een derde deel van alle geleidelijk ontstane
blessures in 2013 was een knieblessure. Ook
geleidelijk ontstane schouderblessures komen veel
voor. Bijna de helft van geblesseerden typeert de
blessure als "spier/peesletsel"

Bron: Ongevallen en Bewegen in Nederland 2006-2013, VeiligheidNL; Blessure Informatie Systeem (BIS), hardlopen, profvoetbal, tennis: TNO Leiden

Behandeling van Sporttrauma

Wij behandelen allerlei soorten sportgerelateerde klachten. De meeste klachten worden hierbij veroorzaakt door spier/peesletsel. Omdat elke sport anders is en andere bewegingen tot stand komen tussen verschillende sporten is het belangrijk een goede analyse te laten maken.


Hoe gaan we te werk?

Intake en onderzoek: Tijdens de intake wordt de sport en letsel duidelijk in kaart gebracht waarna de sportfysiotherapeut en sport specifieke revalidatietraject opzet.

Behandeling: De Sportfysiotherapeut zorgt met een combinatie van behandelingen en oefentherapie voor herstel van het aangedane weefsel specifiek voor jouw sport. Het laatste gedeelte van de revalidatie zal volledig in het teken zijn van sport specifieke training.

 Tevens kan de sportfysiotherapeut door middel van verschillende testen je fysieke fitheid in kaart brengen en je begeleiden bij het verbeteren hiervan.

 De sportfysiotherapeut maakt gebruik van RTT ( return to training ) en RTP (return to play). Zo maakt hij inzichtelijk voor u wanneer u belastbaar genoeg bent om weer te trainen en te spelen.