Dry-Needling is een specialisatie van de fysiotherapeut. Dry Needling is een behandeltechniek waarbij met behulp van een acupunctuur naald in een triggerpoint (spierverharding) wordt geprikt om deze snel te de-activeren. Dry Needling is geen acupunctuur, acupunctuur wordt toegepast door acupuncturisten en deze hebben een andere opleiding, andere zienswijze en streven in behandeling andere doelen na.

Wat is een myofasciale triggerpoint – myofasciaal pijnsyndroom?
Een myofasciale triggerpoint is een (zeer) drukpijnlijke plek in een dwarsgestreepte spier. In de volksmond ook wel bekent als “spierverharding/spierknopen”. Deze plek is pijnlijk bij druk en kan een karakteristieke uitstralingspijn doen ontstaan.
Een myofasciale triggerpoint kan verschillende klachten geven zoals: pijn met of zonder uitstraling, stijfheid in de spier, verminderde spierkracht, verminderde coördinatie en autonome symptomen zoals toename van zweten, rillerig zijn, duizelig/licht in het hoofd, wazig zien en/of koude handen. Myofasciale triggerpoints worden vaak over het hoofd gezien bij klachten en pijn van het bewegingsapparaat.

Wat voelt u tijdens de Dry-Needling?
De therapeut zal eerst voelen waar de triggerpoint zich bevindt, op deze plek wordt een steriele acupuntuur naaldje snel door de huid getikt. Dit voelt u nagenoeg niet. Als de punt van het naaldje de triggerpoint aanprikt voelt u een soort samentrekking/schok in de spier (LTR= local twitch respons). Daarna gevolgd door een ontspanning in die spier. Soms kan het voorkomen dat u wat gaat transpireren, zweterig of rillerig wordt maar dat herstelt zich snel. Na de behandeling kan de spier gevoelig/beurs aanvoelen (alsof u een blauwe plek heeft), dit duurt 1 tot 3 dagen. Daarna treedt meestal een merkbare verbetering van de spierfunctie op.
Dry-Needling blijkt uit diverse onderzoeken de meest effectieve behandeling te zijn om deze triggerpoints te de-activeren.